For the English Version of this site, please visit: Romania NGO Code of Conduct

Contextul general

La ora actuala exista peste 30 de tari in care a fost demarat un proces de autoreglementare cu privire la functionarea organizatiilor neguvernamentale[1]. Chiar daca initiative in acest sens au fost semnalate anterior, aceasta tendinta a devenit mai consistenta in ultimii ani.

La nivelul practicii actuale, in raport cu diverse criterii (cum ar fi: agentia de implementare, modalitatea de evaluare, existenta unui certificat si durata sa valabilitate, modalitatea de monitorizare, obligativitatea normelor, complexitate, etc.) pot fi identificate mai multe modele de auto-reglementare la nivelul sectorului asociativ din tarile in care exista un asemenea proces.

In varianta sa actuala, proiectul codului incorporeaza observatii si comentarii facute cu ocazia mai multor evenimente desfasurate in cadrul sectorului asociativ: Forumul National ONG (Cluj, 2006) si, respectiv, prima Conferinta Nationala dedicata autoreglementarii activitatilor ONG (Bucuresti, 7 martie 2007) precum si in cadrul unor reuniuni specializate. 

Necesitatea unui proces de autoreglementare la nivelul sectorului asociativ este legata de:

•asigurarea transparentei si responsabilitatii in activitatatea organizatiilor neguvernamentale

• cresterea calitatii serviciilor oferite de ONG beneficiarilor si clientilor,

• adoptarea de mecanisme eficiente de luare a deciziilor

• imbunatatirea calitatii comunicarii dintre ONG si diferiti actori sociali

• încurajarea schimbului de experienta intre organizatii si adoptarea celor mai bune practici.

 Problema autoreglementarii in cadrul sectorului asociativ nu este o noutate pentru Romania. De-a lungul ultimilor zece ani, cu diverse ocazii si in diverse formate, aceasta tema a mai fost dezbatuta in cadrul sectorului asociativ.

Dezvoltarea unui cod de conduita al ONG este obiectivul proiectului “Intarirea Legitimitatii Sectorului Nonprofit” derulat de Opportunity Associates Romania in parteneriat cu Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si CENTRAS.

Oportunitatea codului a fost adusa in prim-planul dezbaterii publice in cadrul primei conferinte internationale organizate in Romania ce a abordat problema dezvoltarii ONG (Johns Hopkins Fellows Conference, Bucuresti, iulie 2006). 

Ceea ce aduce nou aceasta initiativa este abordarea sistematica, pe durata mai multor ani, precum si larga expunere publica de care au beneficiat propunerile privind continutul si metodologia de implementare propuse pentru cod.

Implicarea unui numar cit mai mare de organizatii neguvernamentale, ca si a unei largi palete de actori sociali in aceasta dezbatere publica reprezinta o contributie valoroasa la procesul de autoreglementare a sectorului asociativ din Romania. 

Modelul propus pentru Romania/Modalitatea de institutionalizare

Mecanismul de implementare propus este materializat sub forma unei coalitii dedicate dezvoltarii bunei practici in sectorul asociativ. Coalitia ar urma sa desfasoare atit activitati de promovare a unui model de buna practica asumat de catre membrii coalitiei, cit si de asistenta tehnica pentru organizatiile care ar fi interesate sa se asocieze demersului, dar nu indeplinesc conditiile de  intrare in coalitie.

Finantare

Sprijinul initial pentru acest proiect a fost asigurat prin finantarea sa de catre Agentia  Statelor Unite  pentru Dezvoltare Internationala (USAID) prin Programul  de  Consolidare  a  Societatii Civile  din Romania  (Romania  Civil Society  Strengthening  Program)  implementat de World Learning  for International Development  (WL).

In prezent, programul este finantat de
Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe[1] conform unei situatii comparative internationale realizate de catre ALAVIDA in 2005